Dzisiejsze pożywienie zanieczyszcza nasz organizm

Każdy żywy organizm zbudowany jest z komórek. Przeciętnie mamy ich około 80-100 bilionów. Właśnie od prawidłowej pracy tych najmniejszych „żywych cegiełek” zależy stan naszego zdrowia.

Spożywając posiłek, nie myślimy o niezbędnych do życia substancjach roślinnych i zwierzęcych, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania i regeneracji. Człowiek potrzebuje do życia 90 elementów spożywczych: 60 minerałów, 16 witamin, 12 aminokwasów, 2 kwasy tłuszczowe. Jeżeli chociaż jedną z nich pominiemy lub nie dostarczymy w wystarczającej ilości, to wówczas organizm w pełni nie przyswoi reszty.

Często z braku potrzebnego surowca, energii i nadmiaru toksyn, nasze komórki przestają prawidłowo funkcjonować. Pojawia się złe samopoczucie, zmęczenie, bóle głowy, nerwowość, bezsenność itp. W takiej sytuacji, chcąc sobie pomóc, najczęściej przyjmujemy różne medykamenty (np. tabletki nasenne, uspakajające, przeciwbólowe, itp.), które na krótko eliminują przykre objawy.

W rezultacie, mimo chwilowego polepszenia samopoczucia, główna przyczyna problemów zdrowotnych, którą jest niewłaściwe odżywienie, nie zostaje rozwiązana. Po pewnym czasie ujemne objawy powracają ze zdwojoną siłą. I tak, krok po kroku, obniża się odporność organizmu, pojawiają się infekcje, alergie, nadciśnienie, następuje przyrost masy ciała, skłonność do depresji oraz szereg innych, dobrze nam znanych schorzeń. Odżywiając się niewłaściwie, wcześniej czy później zaczynamy chorować.

Obecnie zjadamy zbyt dużo pokarmów nadmiernie przetworzonych, sztucznie konserwowanych, barwionych, przygotowanych i podgrzewanych w kuchenkach mikrofalowych. Dodatkowo raczymy się nadmiarem białego pieczywa, słodyczy, cukru, soli, tłuszczów.

Kosztem czystej wody, owoców, warzyw oraz wyciskanych z nich soków, pijemy w nadmiarze napoje gazowane, pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych, zawierające za to znaczne ilość cukru, słodzików, chemicznych substancji smakowych, zapachowych czy konserwujących. Rocznie zjadamy z pożywieniem od 4 do 7 kg różnego rodzaju toksyn, wciąż zapominając, że żywność nie powinna zaśmiecać, lecz czyścić i regenerować organizm. Od lat, słysząc sprzeczne opinie na temat zagrożeń, oglądając nachalne reklamy i czytając różne zalecenia dietetyczne, całkowicie gubimy się w poglądach na temat zasad prawidłowego odżywiania.

Przy nagminnych błędach dietetycznych i wieloletnich problemach ze zdrowiem, oprócz właściwych, świadomych nawyków żywieniowych, ratunkiem dla naszych komórek są produkty naturalnego pochodzenia – źródło tych wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które zostały wyeliminowane z naszego jadłospisu.

Dobierając preparaty uzupełniające, należy pamiętać, że nasz organizm jest przystosowany tylko do łącznego wykorzystywania składników odżywczych. Najlepszą formą uzupełniania codziennego pożywienia jest zapewnienie dodatkowych, niewielkich ilości białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych, włókien roślinnych i ziół.

Zaletą takiej diety jest odblokowanie mechanizmu wchłaniania, przez co zjadane pożywienie może być w pełni wykorzystane, a toksyny wyrzucone. W efekcie wzrasta przepływ potencjału energetycznego na błonie komórkowej. Następuje wzrost energii komórki, która ponownie łatwiej przyswaja składniki odżywcze, bez problemu usuwa toksyny, wytwarza jeszcze większą ilość energii, powodując, że nasze organy lepiej pracują. Przy takiej diecie lepiej czujemy się i wyglądamy, skutecznie likwidujemy przyczyny powstawania wielu chorób cywilizacyjnych oraz uciążliwą nadwagę.

Mając dobre samopoczucie, zaczynamy rozumieć i kochać zasady zdrowego stylu życia. Nasze ciało samo doskonale wie, co jest dla niego najlepsze, to tylko my utraciliśmy instynkt samozachowawczy, nie zwracając uwagi na wołanie naszego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *