Oczyszczanie skuteczne i… smaczne

przez | 29 grudnia, 2019

Aby oczyścić swój organizm, nie musisz poddawać się wymyślnym kuracjom. Proste rozwiązania są równie skuteczne. Włókna kakaowca w Twoich jelitach działają jak szczotka. Jako substancja balastowa czyszczą je mechanicznie ze wszystkich złogów i oczyszczają jelita na tyle skutecznie, że poprawia się wchłanianie jelitowe – wszystkie odżywcze składniki z pożywienia trafiają tam, gdzie trzeba, a poziom cholesterolu się obniża.

To nie jedyne właściwości włókien nasion kakaowca. Musisz znać jeszcze jedną, ich bardzo ważną dla Twojego zdrowia właściwość. Kakaowiec zawiera polifenole czyli silne substancje antyoksydacyjne. To one neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników – cząsteczek, które są odpowiedzialne za powstawanie wielu groźnych dla życia chorób.

Błonnik kakaowy sekretem dobrego zdrowia

Dzięki błonnikowi między innymi kontrolujesz masę ciała i regulujesz pasaż jelitowy (ruchy jelit).

Rozpuszczalna frakcja błonnika tworzy żel, który ułatwia wypróżnianie, obniża poziom cholesterolu, obniża poziom cukru, poprawia kontrolę poziomu glukozy we krwi, a także ułatwia odchudzanie.

Natomiast nierozpuszczalna frakcja błonnika oczyszcza mechanicznie jelita i zmniejsza ryzyko cukrzycy.

Ziarno kakaowca zawiera łuskę, która składa się z  tych wszystkich składników, co ziarno, ale pozbawiona jest tłuszczu i węglowodanów. Dlatego ma tak mało kalorii, a jednocześnie zachowuje porównywalny z kakao poziom teobrominy – pobudzającej czynność serca substancji, która w dodatku sprzyja odchudzaniu.

Najlepsze efekty daje łuska kakaowca poddana mikronizacji, dzięki czemu konsystencją przypomina bardzo delikatny proszek. Mikronizacja to proces mechaniczny (a nie chemiczny), podczas którego łuska pod wpływem siły przeciążenia rozrywana jest na bardzo maleńkie cząstki. Taki proces przetwarzania żywności gwarantuje zachowanie jego prozdrowotnych właściwości.

Na szczególną uwagę zasługują niepodlegające trawieniu włókna roślinne, które, przechodząc przez układ pokarmowy, z jednej strony działają jak substancja balastowa (przyspieszają pasaż jelitowy), a z drugiej, wiążąc ze sobą cząsteczki tłuszczu, obniżają kaloryczność posiłków.

Ponadto zawarte w kakaowcu pektyny skutecznie wypełniają żołądek, likwidując uczucie głodu, co automatycznie przekłada się na drastyczne zmniejszenie posiłków. Dzięki pektynom flora bakteryjna jelita jest bardziej zróżnicowana. Szybszy pasaż jelitowy zapobiega zaparciom i stanom zapalnym okrężnicy. Proces trawienie węglowodanów jest znormalizowany, co powoduje obniżenie poposiłkowego stężenia glukozy.

Poznaj mało znany sekret dobrego zdrowia

Zdrowie zaczyna się w jelitach. To właśnie tam zachodzą procesy, które odpowiadają za odporność, tycie, a nawet za depresję. Bez dobrze funkcjonujących, oczyszczonych jelit trudno będzie Ci zachować zdrowie. Przeciętny Polak spożywa około 10 g błonnika – naturalnego składnika roślin, który znakomicie poprawia funkcjonowanie jelit. A to za mało, żeby być zdrowym.

Zbyt mała ilość błonnika w pożywieniu sprzyja powstawaniu chorób cywilizacyjnych, głównie otyłości, nowotworów czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlatego, aby zachować zdrowie, trzeba spożywać co najmniej 20 g błonnika (jeśli zależy Ci, by szybciej schudnąć – nawet do 40 g).

Wyjątkowymi właściwościami charakteryzuje się zmikronizowany błonnik z łuski kakaowca. Ponieważ pochodzi z nieprzetworzonej łuski, zawiera wszystko to, co w ziarnie kakaowca najcenniejsze – przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów.

To prawdopodobnie jedyny taki błonnik, który dobrze smakuje i obłędnie pachnie, a wyglądem niczym nie odróżnia się od kakao.

Jest przy tym bardzo smaczny i ma wiele zastosowań kulinarnych. Przede wszystkim jest jednak bardzo mało kaloryczny – ma mniej niż 5 kcal w porcji. Dlatego z powodzeniem możesz dodawać go do wszystkich potraw, które lubisz: jogurtu, serków, naleśników, ciast, napojów, smoothie, koktajli.

Życzę smacznego,
Robert Braun

Wpis pochodzi z Newsletera

Informacje zawarte w newsletterze Nutriterapie są opublikowane w celu informacyjnym i nie mogą być traktowane jako indywidualne porady lecznicze. Zalecamy, aby przed rozpoczęciem jakiejkolwiek kuracji skonsultować się z lekarzem lub terapeutą. Wydawca nie ma intencji wchodzenia ze swoimi Czytelnikami w relację lekarz – pacjent. Wydawca nie odpowiada za niezawodność, skuteczność ani za poprawne korzystanie z informacji zawartych w newsletterze, ani za problemy zdrowotne, które mogą wystąpić na skutek omawianych terapii.

Newsletter Nutriterapie jest publikowany przez Krajowy Instytut Ziołolecznictwa sp. z o.o. ul. Fleminga 33B, 03-176 Warszawa. Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XIII Wydział Gospodarczy KRS pod numerem KRS: 0000635921 NIP: 5242808211, REGON: 365370642. Kapitał zakładowy 58 800 zł. Aby się z nami skontaktować, proszę pisać na adres: kontakt@nutriterapie.pl. W każdym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji newslettera Nutriterapie –